Categorie: -ți
-
n-ați sau na-ți – Cum se scrie corect
N-ați înseamnă „nu ați”. Ex. N-ați văzut-o?. Se scrie na-ți atunci când ne referim la „ține”, „poftim”, fiind o combinație dintre interjecția „na” și pronumele personal „îți”. Ex. Na-ți hârtiile. Nați nu există.
-
ce-ați sau cea-ți – Cum se scrie corect
Întotdeauna se scrie ce-ați cu cratimă. Ex. Ce-ați auzit ? Cea-ți și ceați fără cratimă nu există în limba română..
-
l-ați sau la-ți – Cum se scrie corect
Se scrie l-ați cu cratimă când „ați” este auxiliarul verbului, iar „l” este pronume. Ex. L-ați văzut pe Andrei ? Lați se scrie legat când ne referim la pluralul cuvântului „lat”. La-ți nu există.
-
v-ați sau va-ți – Cum se scrie corect ?
„V-ați” este o formă a verbului reflexiv „a se” conjugat cu pronumele „vă,” indică o acțiune care se întoarce asupra subiectului. Întotdeauna se scrie v-ați. Va-ți și vați nu există.
-
ne-ați sau nea-ți – Cum se scrie corect
Întotdeauna se scrie ne-ați. (pe noi/nouă) Ex. Ne-ați oferit destulă atenție. Nea-ți și neați nu există.
-
i-ați sau ia-ți – Cum se scrie corect
Se scrie ia-ți atunci când ne referim la verbul „a lua” (tu ție să îți iei). Ex. Ia-ți nevastă ziua bună. Se scrie i-ați atunci când poate fi completat cu „pe ei” sau „pe voi”. Ex. I-ați văzut trecând strada? Cuvântul iați nu există
-
mi-ați, mia-ți sau mi-a-ți – Cum se scrie corect
Acest cuvânt are o singură formă corectă, iar aceasta este mi-ați. Mia-ți, mi-a-ți și miați nu există.
-
ați sau a-ți – Cum se scrie corect
Ați se scrie fără cratimă atunci când ajută la formarea perfectului compus și se referă la „voi” sau „dumneavoastră” Ex. Nu ați venit la timp. A-ți se scrie cu cratimă atunci când „ți” este folosit drept pronume, se folosește atunci când înseamnă sau poate fi completat cu „ție”. A-ți este prescurtarea de la „a îți”.…