Categorie: -ai

  • ce-ai sau ceai – Cum se scrie corect

    ce-ai sau ceai – Cum se scrie corect

    Se scrie ceai fără cratimă atunci când ne referim la băutura sau planta de ceai. Se scrie ce-ai cu cratimă, atunci când urmează un verb. Ce-ai este o construcție formată din pronumele relativ „ce” + verbul auxiliar „ai”. Ex. Ce-ai dorit e să fie fericită. Nu știu ce-ai gândit Astfel, la întrebarea „Cum se scrie, ceai sau…

  • ne-ai sau neai – Cum se scrie corect

    Întotdeauna se scrie ne-ai cu cratimă, deoarece leagă două părți de vorbire diferite. Cuvântul neai fără cratimă nu există.

  • n-ai sau nai – Cum se scrie corect

    Ambele forme sunt corecte deși sensurile sunt diferite. N-ai este prescurtarea pentru „nu ai”. Nai este un cuvânt care se folosește doar cu sensul de instrument muzical. O regulă simplă pentru folosirea cratimei este: 1. Folosiți cratima pentru a lega un verb de un pronume. 2. Nu folosiți cratima la conjugarea verbelor. 3. Scrieți fără…

  • ți-ai sau țiai – Cum se scrie corect

    Întotdeauna se scrie ți-ai cu cratimă, aici se leagă două părți de vorbire diferite. Cuvântul țiai fără cratimă nu există.  

  • mi-ai sau miai – Cum se scrie corect

    Întotdeauna se scrie mi-ai cu cratimă, aici se leagă două părți de vorbire diferite. Cuvântul miai fără cratimă nu există.  

  • te-ai sau teai – Cum se scrie corect

    Întotdeauna se scrie te-ai cu cratimă, aici se leagă două părți de vorbire diferite. Cuvântul teai nu există.

  • m-ai sau mai – Cum se scrie corect

    Se scrie m-ai cu cratimă când litera „m” poate fi înlocuită cu „pe mine” sau atunci când „pe mine” poate fi folosit după cuvântul m-ai. Ex. M-ai prins. Cuvântul mai se scrie legat când ne referim la luna „mai”, când se folosește drept cuvânt de aproximație, când este un adverb ce servește la formarea gradului comparativ (mai…

  • săi sau să-i – Cum se scrie corect

    Se scrie să-i cu cratimă atunci când ne referim la „să îi”. Să-i se află mereu lângă un verb. Ex. Să-i dai, duci, iei, etc. Săi fără cratimă  stă mereu lângă un substantiv și poate fi înlocuit cu „ai lui” sau ”ai ei” Ex. Prietenii săi  

  • le-ai sau leai – Cum se scrie corect

    Întotdeauna se scrie le-ai cu cratimă pentru că se leagă două părți de vorbire diferite. Cuvântul leai nu există. Regula generală este: folosim cratima când legăm un verb de un pronume, dar la conjugări nu se folosește cratima.

  • i-ai, ia-i sau iai – Cum se scrie corect

    Se scrie „ia-i” cu cratimă atunci câ ne referim la verbul „a lua” la modul imperativ. Ex. I-ai și lui Andrei o ciocolată. Se scrie „i-ai” cu cratimă dacă după acest cuvânt poate fi folosit un verb. Ex. I-ai spus lui Mihai. Ex. I-ai văzut pe băieți. I-ai este compus din pronumele personal i (îi)…