Categorie: Cuvinte care se termină cu -oi
-
n-oi sau noi – Cum se scrie corect
Se scrie n-oi cu cratimă dacă are sensul de „nu voi”. Ex. N-oi muri făcând asta! Se scrie noi fără cratimă când este un pronume personal (noi, voi, ei, ele) sau dacă este pluralul adjectivului „nou” (în stare nouă, nefolosit). Ex. Noi îți vom veni în ajutor. Ex. Pantofii sunt noi.
-
ne-oi sau neoi – Cum se scrie corect
Întotdeauna se scrie ne-oi cu cratimă, înseamnă „ne (eu nouă) voi” . Ex. Ne-oi găsi un loc unde să dormim. Neoi fără cratimă este incorect.
-
le-oi sau leoi – Cum se scrie corect
Se scrie le-oi cu cratimă când ne referim la „le voi”. Ex. Le-oi scrie mâine! Se scrie leoi fără cratimă când ne referim la leu (animal sau bancnotă). Ex. Uite ce leoi! (ditamai leul)
-
mi-oi sau mioi – Cum se scrie corect
Întotdeauna se scrie mi-oi cu cratimă, înseamnă „îmi voi”. Ex. Mi-oi găsi pe cineva. Mioi fără cratimă este greșit.
-
ce-oi sau ceoi – Cum se scrie corect
Întotdeauna se scrie ce-oi cu cratimă, este prescurtarea de la „ce voi”. Ex. Ce-oi face rămâne de văzut. Ceoi fără cratimă nu există.
-
l-oi sau loi – Cum se scrie corect
Se scrie l-oi cu cratimă și înseamnă „îl voi” sau „pe el voi”. Ex. L-oi suna mâine. Loi fără cratimă este incorect.
-
i-oi sau ioi – Cum se scrie corect
Se scrie ioi fără cratimă pentru a exprima o stare de surpriză sau nemulțumire. Ex. Ioi! Ce ai făcut? Se scrie i-oi cu cratimă când poate fi interschimbat cu „îi voi”. Ex. I-oi da și lui.
-
ți-oi sau țioi – Cum se scrie corect
Întotdeauna se scrie ți-oi cu cratimă, este prescurtarea de la „îți voi”. Ex. Ți-oi da și ție! Țioi fără cratimă nu există.
-
te-oi sau teoi – Cum se scrie corect
Se scrie te-oi cu cratimă și întotdeauna stă lângă un verb, acesta este prescurtarea și alipirea cuvintelor „te voi”. Ex. Te-oi vedea mâine. Teoi fără cratimă nu există
-
voi sau v-oi – Cum se scrie corect
Ambele forme sunt corecte, dar se folosesc în cazuri diferite. Scriem voi fără cratimă (legat) în următoarele 3 cazuri : 1. Când ne referim la pronumele personal voi (noi, voi, ei, ele). Ex. Voi sunteți cei pe care îi căutăm. 2.Când ne referim la o acțiune ce urmează să fie făcută de „mine”. Ex. (Eu)…